sunnuntai 12. helmikuuta 2017

Oilin tokovalmennuksessa


Viime viikon sunnuntaina saimme viettää Jekun kanssa koko hienon päivän Oili Huotarin tokovalmennuksessa. Hakea ratkaisuja meidän yhteistyön parantamiseen ja kuunnella vinkkejä muiden ongelmiin. Päivä oli erittäin antoisa ja antoi taas paljon uutta ajateltavaa. Koostin muistiinpanot päivän tärkeimmistä teeseistä:
  • Kaikki lähtee perusasennon aktiivisuudesta ja avoimuudesta ohjaajaa kohtaan. Koiralle opetetaan erikseen käsikosketuksen kautta ylöspäin suuntautunut aktiivisuus ohjaajalle ("koske", "touch" tms.). Joka opetetaan ensin perusasentoon ja siirretään sitten myös seuraamiseen. Ei suoraa katsekontaktia vaan pää ja leuka suorassa ylöspäin oleva kontakti, pää lähellä ohjaajan jalkaa. Opetetaan peilin edessä niin että ohjaaja ei koskaan katso koiraan. Vasen käsi noin lantion kohdalla ja siihen käsikosketus (kämmen alaspäin ja peukalon alta nami koiralle kun koskee). Pikkuhiljaa käsi häivytetään pois siirtämällä sitä enemmän sivulle -> kun pää pysyy kontaktissa naksu ja käden palautus palkkaamaan. Tämä on koiralle selkeä kriteeri. Ja kun on olemassa olevat kriteerit, niin niistä on helpompi koirankin pitää kiinni esim. seuraamisessa. Käskikosketus ei ole mikään hipaisu tai kevyt painallus vaan käskikosketuksen pitää olla sivulla niin voimakas "että sormet murtuu", jotta koira on riittävän aktiivinen. Kun koira osaa riittävän aktiivisuuden sivulla, se pääsee tekemään hommia vain kun se osoittaa tuota aktiivisuutta. Katsekontaktia hakeva koira odottaa helposti reaktiota ohjaajalta ja siksi turhautuu esim. seuraamisessa ja piippaa sekä edistää. Parempi on opettaa "pitokontakti", joka ei ole suora katsekontakti.
  • Ohjaajalla tulee olla kontrolli kaikkiin kapuloihin eivätkä ne ole missään vaiheessa koiran omaisuutta. Koiran tulee käsitellä kapulaa niin kuin se olisi 100 000 e arvoinen perintökalleus. Koiran ainut ajatus tulisi olla palauttaa tuo perintökalleus ohjaajalle niin nopeasti kuin mahdollista. Koira ei saa nautiskella kapuloista itse. Ne ovat koiralle vain väline saada ohjaajalta positiivista palautetta. Vaikka kapulat ovat läsnä, koiran fokus tulee olla 100 %:sesti ohjaajaan. Tee kapuloilla häiriötreeniä niin että niitä heitellään tai heilutellaan koiran edessä sen ollessa perusasennossa. Kontaktin tulee säilyä. 
  • Kun kapulalla treenataan pitoa, kapulaa ei saa ottaa koiran suusta vaan pelkkä vapautus niin että koira pudottaa kapulan.  Muuten ohjaajan käsistä tulee liian helposti merkki irrottamisesta. Koiran tulee olla pitotreenissä itse aktiivinen. Kapulaan ei saa hyökätä, vaan se otetaan nätisti. Kapulaa pidetään koiran kuonon edessä ja sanotaan "pidä". Koiran tulee silloin ottaa kapula itse aktiivisesti suuhunsa. Ohjaaja ei tunge kapulaa koiran suuhun. Kun koira pitää nätisti, sitä testataan koputtamalla kapulan päähän ja vetämällä siitä. Jos ote on tiivis ja hyvä -> vapautus. Pitotreenissä vaihdellen "pidä -> irti -> pidä -> JES", niin että kapula koiran edessä ja koira aktiivisesti työstää eri asioita. Kun koira osaa pitää kapulaa nätisti istuessaan, lähdetään kävelemään kapula suussa, esim. ohjaaja peruuttaa ja koira kävelee kapula suussa. Sitten sivulle siirtymisiä kapula suussa. Sitten koira jätetään istumaan ja kapula jätetään sen eteen maahan ja siitä käsky tuoda sivulle. Sitten vasta heitto. Kaikissa vaiheissa pureskelusta napakka palaute. Hyödynnä "pidä"-käskyä palautuksissa, jotta tuo loppuun asti nätisti kapulan. Tunnarissa edetään hajuerottelutyöhön vasta kun koira osaa pidon kunnolla.
  • Kapulan pidosta ei kannata taistella koiran kanssa luoksetulon yhteydessä eli noudon palautuksessa. Parempi on huomauttaa huonosta kapulan käsittelystä silloin, kun koira juoksee täysin vapaana kapula suussa (annetaan koiralle kapula ja annetaan juosta pitkin hallia). Silloin helppo huomauttaa heti puremisesta tai huonosta pidosta. 
  • Kaikissa liikkeissä tulee olla koiralle selvät kriteerit. Ohjatussa noudossa hyvä kriteeri on koiralle se, että se saa katsoa ensimmäisen kapulan viennin (orientoituu liikkeeseen ja bongaa kapulat), jonka jälkeen kontaktin tulee siirtyä ohjaajaan eikä saa jäädä kyttäämään loppuja kapuloita. Auta namilla tarvittaessa kontaktiin. Samoin norminoudossa koiralle on hyvä kriteeri, että saa katsoa heiton, jotta löytää kapulan, mutta sen jälkeen aktiivinen kontakti ohjaajaan.
  • Ylipitkää vauhtinoutoa treenatessa kyttäävälle koiralle lelu taskusta vasta kun koira on melkein palauttanut kapulan loppuun asti, jottei kyttää ja ennakoi, onko ohjaajalla nyt tarpeeksi hyvää lelua. Ensin kehu JES ja sitten vasta lelu taskusta juuri ennen palautuksen loppua. 
  • Palkattomuutta on treenattava PALJON. Palkattomassa treenissä on tärkeää, että ohjaajalla ei oikeasti ole taskuissa mukana mitään, mihin voi edes ajatuksissaan turvautua. Ohjaajan tunne on erilainen, mikäli taskussa onkin nameja tai leluja kuin että siellä ei ole mitään. Palkattomassa treenissä koiran tulee noudattaa sovittuja sääntöjä, mutta mikäli tulee epäonnistumisia, niitä ei jäädä hinkkaamaan. Nopea palaute ja korjaus ja jatketaan eteenpäin. Palkattoman treenin palkka tulee aina kehän ulkopuolelta kuten kokeessakin. Treenaa viikoittain palkattomuutta: välillä 2 liikeettä, välillä 4, välillä 8 ja välillä 11.
  • Kuumuvalle koiralle seuruupalkka kannattaa miettiä tarkoin. Hyvä palkka voi olla ensin namit (heitetään takavasemmalle) ja sitten vasta lelu. Niin että koira ei opi liian suurta odotusarvoa lelulle. 
  • Koira, joka on jatkuvasti "pilli kurkussa" eli päästää pientä ääntä usein, ei välttämättä lopeta tätä toimintaa komentamalla. Koska kyse on koiran väärästä mielentilasta ja turhaumasta. Tällaisen kohdalla tärkeää korjata mielentila oikeaksi antamalle selkeä kriteeri ja tehtävä. Piippaava koira esim. maate lepokäskyllä ja namit etujalkojen väliin ja niistä pitää luopua. Kun keskittyy ja on rauhoittunut, namit kerätään pois ja koira pääsee töihin. Mikäli koira ääntelee selvästi, haukkuu jne., niin sen koira itsekin varmasti ymmärtää ja huomaa ja siihen kannattaa puuttua komentamalla. 
  • Koiralle "niin kauan kuin ohjaaja on paikoillaan on maailmassa kaikki hyvin". Eli jos koira tekee väärin, liiku sitä vastaan kun huomautat. Koiralle on hyvä tulla mielentila paikoillaan pysyvästä ohjaajasta, joka on tyytyväinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti