tiistai 20. syyskuuta 2016

Syksyn harrastuskatsaus

Meidän SM-kisojen jälkeinen tokotauko loppui tällä viikolla. :) Nyt päästään taas täydellä teholla harrastustenkin pariin. On tullut paljon tehtyä havaintoja eri lajien sisällä kesän aikana ja myös etsintätyöstä. Siitä, miten Jekku oikeasti toimii, miten se motivoituu, miten se kuumenee, milloin sen vire pysyy tarpeeksi matalana, milloin se keskittyy jne. Oikeastaan kaikessa meidän harrastamisessa on sama agenda, keskity pitämään tarpeeksi matala vire! Motivaatio ei lopu. :)


TOKO: Tokossa pidetty tosiaan taukoa heinäkuusta lähtien. Kevät ja alkukesä meni liikaan hinkkaamiseen ja Jekku tylsistyi --> näkyi kuumumisena. Samoin palkkaus oli liian rajua ja aiheutti samat ongelmat. Vaikka avoimesta ei ehditty napata kuin yksi ykköstulos, niin nyt keskitytään täysillä tauon jälkeen voittajaan. Uusia, mielenkiintoisia juttuja ja haastetta. Siitä Jekku tykkää. :) Aika moni liike on tosin jo muutaman treenikerran jälkeen todella hyvällä mallilla, lähes kisakunnossa. Niin tunnari, ohjattu ja metallinoutokin. Olen tajunnut ottaa nyt naksuttimen mukaan toko-treeneihin, koska se on ainut tapa palkata Jekku kesken suorituksen niin, että se ei kuumene vaan kykenee pitämään oikean viretilan. Jos kehun sitä suullisesti, se kuumenee. Ja sitten se pureskelee kapuloita jne. Etenkin tunnarin kohdalla tämä oli tärkeä havainto, koska nyt voin sen palkata oikean nostamisesta ilman että se sen jälkeen rupeaa pureskelemaan kapulaa. Nyt lokakuun alussa on tiedossa nuorten tokoringin valmennuspäivä ja viikkotreeneissä aloitetaan meidän huipputehoryhmässä tällä viikolla. Olenpa lupautunut itse vielä vetämään yhden alkeiskurssinkin. Tokointo on nyt taas huipussaan tauon jälkeen! <3 Voittajan ykköstulosta saatetaan lähteä tavoittelemaan vielä tämän vuoden puolella, saa nähdä. :)

Paimennus: Paimennuksessa ollaan edistytty hirmuisesti! Käytännössä kevään nollatilanteesta (alkeiskurssista lähdettiin) syksyn siihen tilanteeseen, että Jekku osaa suuntakäskyt, ajaa nätisti ja rauhassa sekä pellolla että pyöröaitauksessa esim. kujaa pitkin. Ja tietenkin pysähtyä hyvin. Siinä on käytetty nyt kaikissa kohdissa maahan-käskyä. Viimeksi tehtiin lampaiden ajoa "taskusta" pyörön sisällä olevien aitojen sisältä. Muutama minuutti meni siinä, että Jekku tajusi, että pitää nuolla omalla liikkeellään tarpeeksi aitoja myöten eikä saa mennä liian paineella lampaita kohti, jotta lähtisivät rauhassa liikkeelle. Haasteena on nyt saada pienessä tilassa kaarelle lähdöt rauhallisiksi ja tarpeeksi pulleiksi (ei liian kohti), niin että mielentila niissä olisi sama kuin ajamisessa. Jekun ja mun yhteistyö on alkanut toimia todella hyvin sen jälkeen, kun ymmärsin, kuinka se lampailla toimii. Kaikki liiallinen äänenkäyttö (liian kova kehuminen, kiihdyttävät käskyt, kova kieltäminen tms.), liikkuminen tai muu häsläys aina vaan kiihdyttää koiraa lisää. Nyt kun pysyttelen mahdollisimman paikoillaan ja käskytän hiljaa ja neutraalisti, niin koira toimii todella hyvin! :) Superhauskaa puuhaa, tykätään molemmat! <3 Jokohan ensi kesänä uskaltautuisi paimennuskokeisiin...?

Haku: Haussa on käyty säännöllisen epäsäännöllisesti. Jekun pistot ovat parantuneet. Toki sillä on tarve yleensä aavistus (n. 10 m) palata aluetta taaksepäin, joten täytyisi muistaa lähettää se aavistuksen vinoon eikä aivan ukon kohdalta, jotta se saisi sitten tehtyä luonnollisen käännöksen eteenpäin, jolloin ukko löytyy. Ja tulisi mielikuva, että ainakaan taaksepäin työskentelyllä ei saavuta mitään, ainoastaan eteenpäin suuntautuvalla. Ilmaisua on nyt kokeiltu muutaman kerran niin, että haukkuu niin pitkään, kun tulen itse piilolle. Sen kanssa ei ole ongelmaa. Umpipiilot ovat sille vielä hieman haasteellisia, koska niitä on otettu tosi vähän. Ei välttämättä tee niille niin hyvää ilmaisua. Täytyy vielä niiden kohdalla hieman helpottaa hommaa. Myös kontrolli keskilinjalla on parantunut ja pysytään paremmin tekemään nykyään hommaa yhdessä eikä se vain yksi etsi niitä ukkoja. :P BH-kokeeseen pitäisi jossain välissä nyt ehtiä ja uskaltautua, että saisi sen pois alta.

Jälki: Tällä kaudella ei olla tehty kuin muutama lyhyehkö jälki. Viime viikolla tein pitkän tauon jälkeen jäljen, jossa oli tarkoitettu helpotukseksi muutamia nameja sen varrella. Mutta hommahan kääntyikin täysin päinvastoin. Täysin rutikuiva sänkipelto, tuuletonta. Jekku jäljesti muuten hyvin, mutta se meni aavistuksen jäljen sivussa. Ja ei siksi niitä muutamia nameja syönyt heti. Ja sitten saikin ilmavainuisesti sen namin hajun jälkikäteen ja kääntyi muutaman askeleen taaksepäin. Huoh. Jälki oli tunnin vanhentunut. Täytyypä ensi kerralla tehdä vaan ihan ilman niitä nameja koko jälki. Koska muuten Jekku työskenteli hyvin.

Rauniot: Raunioilla ei olla vielä montaa kertaa ehditty käymään mutta se on kyllä hyvää harjoitusta meille homehommiin siksi, että siinä myös joutuu tunkeutumaan pieniin ja ahtaisiin tiloihin. Jekku on ollut raunioilla ihan yhtä pätevä kuin haussakin. :) Hyvin itsenäinen ja hyvänenäinen. Ja ilmaisukin tulee luonnostaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti