sunnuntai 24. heinäkuuta 2016

TOKO SM -kisat Laukaassa


Tänään koitti sitten se kauan odotettu ja pelätty päivä. :D Nimittäin elämäni ja Jekun elämän ensimmäiset arvokisat, tokon SM-kilpailut Laukaassa. Lähdimme itse asiassa matkaan jo eilen ja kävimme kisapaikalla jo edellisenä iltana pystyttämässä joukkueidemme teltat ja tutustumassa alueeseen. Yövyimme sitten 30 km päässä eräällä kartanomajoituksella (noh, kai se kartano oli vaikka me nukuimme ei-niin-hohdokkaassa aitassa :D). Tein paikan päällä vielä illalla hieman viimeistelytreeniä ja silloin Jekku tuntui olevan oikein kivalla asenteella liikkellä ja teki hienosti.

Itse kisapäivä ei sitten sujunut omalta osaltamme yhtä hohdokkaasti, monestakin syystä, joiden kootut selitykset alla. Mutta lopputuloksena kuitenkin noin AVO-luokan puoliväliin sijoittunut AVO2-tulos 230 pisteellä. Päivä kuitenkin huipentui silti treenikavereiden upeaan menestykseen ja meidän Lakeuden Tokoilijoiden ykkösjoukkueen hienoon SM-hopeamitaliin! Treenikavereiden laadusta ei voi ainakaan moittia. Meillä on upea joukkuehenki ja mahtavia ohjaajia ja koiria! Meidän oma LaTon kakkosjoukkue oli lopulta sijalla 16. yhteensä 43 joukkueesta. Ei huonosti sekään! :)


Sitten niihin selityksiin...

PAIKKIS: Kaikista jännittävin hetki oli meille paikkisistuminen, koska sen kanssa ON tapeltu jo kuukausia. Ettei vaan liiku tai mene maahan. Noh, hieman rauhaton oli ja välillä lysyssä, mutta paikkiksesta kuitenkin 9! Tämä oli puoli voittoa meille!


KEHÄ 1 (kaukokäskyt 7, liikkeestä seisominen 0, seuraaminen 7,5, luoksetulo 9): Paikkiksen jälkeen odottelua jotakuinkin 3 tuntia. Meidän numero oli 242 ja juuri koirakon 240 kohdalla kehässä pidettiin puolen tunnin ruokatauko. En osannut sitten oikein ajoittaa sen kanssa toimimista oikein ja otin Jekun aivan liian myöhään pois teltasta ja häkistä, kun tuomari jo palasi kehään. Ja arvioin vielä kentän toiseen päähän kävelyajankin väärin ja en ehtinyt koiraa juuri lainkaan viritellä ennen kehäänmenoa. 3 tuntia teltassa ja sieltä lähes suoraan kehään.... Juu ei toimi Jekulle. Koirahan oli aivan kuutamolla eikä keskittynyt yhtään. Lisäksi oli tosi huonoa tuuria, koska heti ensimmäisen liikkeen eli kaukojen jälkeen Jekku teki ilopompun minua vasten ja sen tässä pari viikkoa takaperin loukkaama oikea kannuskynsi jäi taas jonnekin kiinni ja Jekku vinkaisi ja lepuutti tassuaan hetken ilmassa. :( Jatkoi kuitenkin suorittamista sen jälkeen ja ajattelin, ettei käynyt pahasti. (Myöhemmin kotona sitten tassua kuivatessa huomasin, että taisikin sattua oikeasti enemmänkin.)
 • Kaukokäskyt: Heti ensimmäinen liike eikä mulla ole siihen mitään virittelysanaa. Jekku tulkitsi tilanteen siksi väärin ja meinasi ampaista eteenpäin heti maahanmenossa (ja ampaisikin noin puoli omaa mittaansa ja siitä pamautti maahan). Siksi 7.
 • Liikeestä seisominen: Juuri tätä ennen Jekku loukkasi kannuskynttään ja meni keskittyminen vieläkin huonommaksi. Hiippaili seisomisessa mun perään. Siksi 0. 
 • Seuraaminen: Keulii. Paikka elää liian eteen. Lisäksi kontakti ja kunnon seuruuasento putosi yhdessä käännöksessä ja tein pienen huomautuksen (= lisäkäsky). Siitä 7.5.
 • Luoksetulo: Tästä 9. Alun maahanmeno olisi voinut olla nopeampi.


KEHÄ 2 (nouto 8, hyppy 8,5, liikkeestä istuminen 5, merkin kierto 7)
 • Nouto: Ei kovin tiivis ote kapulasta, heilutteli sitä suussa. Siitä 8. 
 • Hyppy: Jäi lopussa vähän vinoon perusasentoon, siitä 8,5.
 • Liikkeestä istuminen: Kun palasin koiran luokse ja kävin kääntymässä takana, niin kääntyi ensin vähän ja sitten kiepsautti enemmänkin. Siitä 5. 
 • Merkin kierto: Meinasi jäädä merkille ja jouduin antamaan kaksoiskäskyn "sivulle". Siitä 7. Jekku osasi kierron aivan hienosti vielä viikko sitten mutta sitten menin tekemään kierron tiiviyden vahvistamiseksi pari treeniä niin, että siellä oli merkin takana lelu. Ja sen jälkeen Jekku sekoitti liikkeen mielessään. Jäi merkille kyttäämään, että missäs se lelu oikein on, jossei sitä siellä ollutkaan. Malliesimerkki äkkiä juuri ennen koetta pilatusta liikkeestä. ;D

KEHÄ 3 (ruutu 9)
 • Ruutu: Olisi voinut tehdä nopeamman reagoinnin pysäytyskäskyyn. Muuten ok. 

KOKONAISVAIKUTUS  8/8/9,5 eli yhteensä 8,5


Mitä opimme tästä?
 • Muista viritellä koiraa reilusti ennen kehää. Älä luota aikatauluun sokeasti vaan yritä vähän ennakoida. 
 • Jekku pystyy osatessaan suorittamaan myös huonoissa olosuhteissa asioita mutta tottakai asenne kärsii.
 • Liian pitkä ja tiivis treeniputki ja samojen asioiden hinkkaaminen on selvästi tylsistyttänyt koiraa, joka kaipaa haasteita ja uusia asioita. Ei rutiineja. Nyt otetaan toko-taukoa 1,5 kk ja aletaan sitten opetella enemmän ylempien luokkien asioita. Jekun pitää saada uutta pähkittävää, jotta mielenkiinto säilyy! Nyt on selvästi tylsistynyt sekä ohjaaja että koira samojen asioiden hinkkaamiseen. Yllätyksellisyys & haasteet, siinä avainsanat Jekun kanssa tokoiluun. 
 • Seuraaminen kuntoon. Nyt se keuliminen hanskaan. 
 • Jäävissä asennevammat pois. Nyt kahdessa edellisessä kokeessa hiipinyt tai kääntyillyt. Virhe, joka ei näy treeneissä mutta toistuu nyt kokeissa. Malttia, malttia, malttia näihin.
 • Virittelysanat joka liikkeeseen, että tietää, mitä on tapahtumassa, vähän oudommassakin järjestyksessä. Kaket meni tämän piikkiin täysin. 
 • Vahvista noutoa. 
 • Peruasentojen tarkkuus luoksetuloliikkeissä (hyppy ja luoksetulo).
 • Asenne, asenne ja asenne. Keskity hyvään mieleen ja mielenkiintoon. Liikeväleistä palkkautuminen mutta ei omilla ilopompuilla vaan sosiaalisilla kevyillä kehuilla. Ja koko ajan koira käskyn alla. 
   
Hirveän paljon tuli kokemusta matkaan mukaan tulevia vuosia ajatellen! Jekku on vielä nuori koira, jonka kanssa kisaura on aloitettu vasta muutama kuukausi sitten keväällä. :) Ja meillä on omat haasteemme vireen pitämisessä oikealla tasolla. Nyt on puudutettu sekä ohjaajaa ja koiraa liian tylsällä ja rutiinomaisella treenauksella (ja määrällisesti liian usein), mikä näkyy Jekun kohdalla turhautumisena. Kunhan nyt vähän huilataan tästä lajista, niin sitten saadaan aloittaa uusia mukavia treenejä taas paremmalla mielellä. Uskon, että kun pystymme Jekun kanssa huonoissa olosuhteissa (kynsi kipeytyi kesken suorituksen, huono virittely liian lyhyessä ajassa, painostavan kuuma keli, paljon häiriötä, pitkä reissu ja odottelu jo alla, liikaa treeniä alla, tylsistyminen rutiinitreeneihin jne.) saamaan noin luokan puoliväliin sijoittuvan kakkostuloksen, niin kun osuu kaikki asiat kohdalleen ja saadaan se meidän homma taas toimimaan hyvin yhteen, niin uskon, että hyviä tuloksia saadaan tulevina vuosina aikaiseksi. :) Kannatti lähteä hakemaan oppia!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti