maanantai 22. helmikuuta 2016

Toko-valmennuspäivä nro 2

Tehokas toko-putki on jatkunut oman opettelun osalta, sillä viikonloppu sujui täysin tokon merkeissä. Lauantaina oma seuramme järjesti maajoukkuueen karsintakisan ja siellä työntekijän roolissa oli hieno mahdollisuus päästä seuraamaan maamme huippuja lähietäisyydeltä. Upeaa, vauhdikasta ja tarkkaa työskentelyä monella koirakolla! Omakin treenimotivaatio kyllä kasvoi päivän aikana.

Eilen sitten taas päästiin itse tositoimiin, kun Jekkukin pääsi viikon saikulta taas hommiin. Osallistuimme E-P:n kennelpiirin nuorten koirien tokoringin valmennuspäivään, jossa kouluttajana oli Maarit Hellman. Maarit oli kouluttajana aivan huippuihana! Erittäin kannustava ja positiivista vahvistamista sekä koiran omaa tarjoamista vahvistava kouluttaja. Maarit osasi mielestäni hyvin lukea jokaista koirakkoa erikseen. Opin päivän aikana hurjasti kuuntelemalla sekä muiden koirakoiden ongelmien ratkaisua että meidän omien haasteiden läpikäymisessä. Olin etukäteen ilmoittanut, että haluan käydä Jekun kanssa läpi etenkin vireen hallintaa että sitten seuraamisen edistämisasiaa. Koostin itselleni tärkeimmät muistiinpanot päivän annista:

Tärkeää kaikille toko-koirakoille:
  1. Palkattomuutta on treenattava systemaattisesti heti, kun koira osaa jotakin tehdä varmasti oikein. Superpalkan tulisi olla sosiaalinen palkka. Koiran mielentila tulee saada sellaiseksi, että parasta maailmassa on tehdä tokoa oman ohjaajan kanssa. Kun koira osaa jo jotakin, niin alettava opettamaan sosiaaliselle palkalle tekemistä koko ajan pidempää pätkää. Älä heitä joka kerta sitä palloa tai namia heti! Kun koira vastaa sosiaalisen palkkaan, sitten vasta muu palkka.
  2. Tee riittävästi koemaista treeniä. Lisäksi, että koira saa palkattomuuteen ja koetilanteeseen rutiinia, niin myös ohjaaja saa kokeeseen rutiinia. Koe ei enää silloin eroa niin paljoa varsinaisista treeneistä juuri mitenkään. Muuten kuin että koemaisissa treeneissä ei pitäisi koiran silti antaa tehdä virheitä vaan selvä virhe pyydetään korjaamaan ja sitten vasta jatketaan. Muuten koira alkaa oppia yhdistämään esimerkiksi, että kun liikkuri kentällä, niin saa tehdä virheitä eikä niihin puututa.
  3.  Opettele luopumista namille ja lelulle. Vaikka nami tai lelu heitetään, niin sinne saa mennä vasta sitten, kun siihen on lupa. Koiran tulisi tarjota perusasentoa, kun lelu/nami heitetään jonnekin odottamaan palkkausta. Koira ei saa jäädä kyttäämään palkkaa vaan sen tulee oppia tekemään töitä ohjaajalle, joka tilanteessa.
Jekun kanssa tehtävää/muistettavaa: 
  1. Uroksilla (etenkin nuorilla uroksilla, joilla nartut ja haistelu kovasti mielessä), on hyvä, ettei koiralle anna liikaa luppoaikaa ja mahdollisuutta haisteluun treeneissä. Haistelu on ehdoton NO NO! Eli aika lailla suoraan autosta tai häkistä pieneen verkkailuun (jossa keskittyy!) ja sitten heti tekemään. 
  2. Jekun tyylisen koiran on ehdottomasti päästävä päästämään höyryjä hieman ennen kehään menoa (myös ennen paikkista). Palloleikki (jota ei omi eikä halua taistella vaan haluaa, että sitä heitetään) on toimivin tähän. Jekulla tuntuu juokseminen lelun kanssa toimivan parhaiten aivojen pahimman paineen purkamiseen, jonka jälkeen pystyy keskittymään paljon paremmin. Taisteluleikissä menee helposti ylivireeseen. Jos ei ole esim. koepaikalla hallissa tarpeeksi tilaa heitellä palloa ja ulkona on vaikka liukasta, niin tulisi tarpeeksi isoja nameja heitellä kauemmas samassa tarkoituksessa. Eli jokin pieni käskytys ja palkaksi namien tai pallon heittely. Mikäli ei saa itseään purettua hieman ja vaaditaan heti kompaktia ja tarkkaa suorittamista, niin Jekku joutuu hillitsemään itseään liikaa eikä lopputulos ole yhtään niin rento ja virheetön.
  3. Superpalkalle (ruokakipolle) on hyvä mennä yhdessä eikä niin, että koira saa sinne rynnätä yksin treenin jälkeen. 
  4. Jekku reagoi hyvin sosiaaliseen palkkaan, joten sitä vahvistettava entisestään. Unohda treeneissä tuttujen asioiden osalta jatkuva palkkaus, vaan vaadi enemmän työskentelyä minulle sosiaalisella palkalla ja vasta lopuksi superpalkka.
  5. Nollatoleranssi haluttomuuteen työskennellä. Eli kun pääsee kentälle/kehään, niin jos kiinnostaa haistella, niin takaisin häkkiin tai autoon. Sitten vasta pääsee hommiin, kun työasenne on kunnossa.
  6. Seuraamisen edistämisessä tärkeää on vahvistaa oikeaa linjaa vasempaan jalkaan nähden. Parin kolmen askeleen seuraustreeniä, jossa liike aloitetaan oikealla jalalla, ei saa lähteä liikkeelle vielä siitä. Jos liikkuu, pyydetään takaisin. Koiran tulee seurata vasemman jalan liikettä. Kolmen askeleen jälkeen pysähdys niin, että ohjaajan oikea jalka jää selvästi edemmäs. Jos on ehtinyt rynniä edelle jo siinä vaiheessa, koiran tulisi automaattisesti korjata itsensä oikeaan kohtaan. Jos ei korjaa, niin esim. reiteen taputtamalla huomautetaan asiasta. Tällä tyylillä oikean kohdan pitämisestä tulee koiralle ikään kuin hauska peli ja sen tarkkuus kasvaa huomattavasti.
Loistavia havaintoja ja neuvoja. Kiitos Maarit! Näillä jatketaan treenejä taas eteenpäin. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti